Зона отчуждения. 30 години след аварията.

											Има още

Публикувано в Пътувания, фотография | 9 Коментара

Между Персийския залив и Каспийско море – Иран

… На турската граница обстановката се различава от очакваното. Уж трябваше да няма никакви коли, а се оказва, че има огромен трафик от камиони, бусове, автобуси. Едвам намираме някакъв път да преминен напред и то през “пешеходната зона”.

Има още

Публикувано в Пътувания | Коментирайте

Между Персийския залив и Каспийско море

На третия ден продължаваме към Ван. Тук сме минавали през 2012-та, но беше Август. Помня непоносимата жега от 45 градуса около Батман и изсъхналата почва. Земята е доста неблагодарна – цялата покрита с едри камъни. На места хората са ги разчистили за ниви, на места ги ползват за огради на кошари или къщи.

Има още

Публикувано в Пътувания | Етикети: | Коментирайте

Между Персийския залив и Каспийско море – Турция

Сега правя справка и виждам, че сме тръгнали на 23 април, Четвъртък, 2015-та. Подготовката за това пътуване започна преди нова година. Някъде там решихме, че ще ходим, като аз бях особено настоятелен, че ако сега не отидем после няма да е много лесно. Това – сега – в 2017-та е само донякъде вярно. Някои от кюрдските райони в момента вероятно вече не са толкова лесни за преминаване, но в Иран все още може да се отиде.

Самата подготовка не беше кой знае какво – документално имахме притеснения, но успяхме да извадим визи сравнително лесно. Аз прочетох една книга за Иран, нарисувахме някакъв предварителен маршрут, който почти спазихме после. Прегледахме Lonely Planet, сменихме маслата на моторите, и сложихме подгреви на ръкохватките (нещо доста ценно впоследствие). Все пак беше края на Април и началото на Май. Ясно беше, че ще се кара на студено в Турция, но пък в Иран времето трябваше да е отлично за пътуване с мотор.

Това са и купчината документи с които се тръгва за Иран. Паспорти, визи, международни книжки, карнети за моторите, зелена карта:

Има още

Публикувано в Пътувания | Коментирайте

Между Персийския залив и Каспийско море

Започвам този разказ за пътуването до Иран почти 2 години след като се завърнахме през 2015. Преди години започвах да пиша почти веднага след завръщането. Защо този път е след две години, след като навярно това е най-интересното пътуване, което сме правили? Причината със сигурност не е само една. В началото се оправдаваш, че ти трябва време за да не изкривиш разказа с емоции. Опитвайки се да го изчистиш от вълненията, рискуваш да загубиш емоционалната инерция на пътуването, превръщайки го в едва ли не в научна работа. Естествено се намесва и мързелът, а и всички останали неща, които отвличат вниманието. През тези две години доста често си мислех дали изобщо мога да напиша нещо интересно, а и колкото и голямо желание да имах, сещайки се за няколко страници от Колин Таброн си казвах: “Ти пък! къде си тръгнал!? Не си давай много зор, няма нищо кой знае какво за писане. Някой ден ще напишеш…” Е, това време дойде!

Има още

Публикувано в Пътувания | Коментирайте

“Зона отчуждения” след 30 години

Точно 30 години след аварията в АЕЦ Чернобил, в 01:24 на 26 април 2016 година.
(скоро и пълен репортаж…)

											</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>		</p><br /><p>

Публикувано в Пътувания, фотография | Етикети: , | Коментирайте

Стая №6, А. П. Чехов

Па и не е ли смешно да мислиш за справедливост, когато всяко насилие се посреща в обществото като разумна и целесъобразна необходимост и всеки акт на милосърдие, например оправдателната присъда, предизвиква изблик от незадоволено отмъстително чувство?

Когато мислещият човек възмъжее и съзнанието му узрее, той неволно се чувства като в капан, от който няма изход. И наистина против волята му някакви случайности са го извикали от небитието в живота… За какво? Поиска ли да узнае смисъла и целта на съществуването си, не му казват или пък му казват безсмислици; той хлопа — не му отварят; идва при него смъртта — също против волята му.

Аз служа на едно вредно дело и получавам заплата от хора, които мамя; аз не съм честен. Но нали поначало съм нищо, аз съм само частица от необходимото социално зло: всички околийски чиновници са вредни и получават напразно заплати… Значи за своята нечестност съм виновен не аз, а времето… Да бях се родил двеста години по-късно, щях да бъда друг.

Когато обществото се предпазва от престъпници, от психически болните и изобщо неудобните хора, то е непобедимо. Остава ви само едно: да се успокоите, като съзнаете, че вашето стоене тук е необходимо.

Ще видите например как селянинът бие жена си. Защо да се намесвате? Нека я бие, все едно — и двамата рано или късно ще умрат; при това оня, който бие, оскърбява с побоя не оногова, когото бие, а сам себе си. Да пиянстваш, е глупаво, неприлично — но и да пиеш, ще умреш, и да не пиеш, ще умреш. Идва някоя селянка, болят я зъбите… Какво от това? Болката е представата за болката и при това без болести не може да се живее на тоя свят, всички ще умрем, затова върви си, жено, не ми пречи да мисля и да пия водка. Някой млад човек иска съвет, какво да прави, как да живее; преди да му отговори, друг би се замислил, а у вас отговорът вече е готов: стреми се към проумяване и към истинското благо. А какво нещо е това фантастично „истинско благо“? Няма отговор, разбира се. Нас ни държат тук зад решетки, оставят ни да гнием, изтезават ни, но това е прекрасно и разумно, защото между тая стая и топлия приветлив кабинет няма никаква разлика. Удобна философия: и не работиш нищо, и съвестта ти е чиста, и се чувстваш мъдрец… Не, господине, това не е философия, не е мислене, не е широта на възгледите, а е леност, факирство, самоприспиване… Да! — пак се разсърди Иван Дмитрич. — Презирате страданието, а ако си притиснете пръста на вратата, сигурно ще изревете колкото ви глас държи!

От болка захапа възглавницата и стисна зъби и изведнъж в главата му сред хаоса ясно се мярна страшната, непоносима мисъл, че точно такава болка са били принудени да изпитват години наред, ден след ден тия хора, които сега при лунната светлина изглеждаха като черни сенки. Как така се случи повече от двадесет години той да не знаеше и да не искаше да знае това? Той не е знаел, не е имал представа за болката, значи не е виновен, но съвестта, също така непримирима и груба като Никита, го накара да се смрази от тила до петите.

Публикувано в Литература | Коментирайте

Между Персийския залив и Каспийско море

Утре сутринта тръгваме за Иран. Това пътуване ни отне известни усилия последните няколко месеца, и е време да започва. Паспорти, визи, карнети, документи, подготовка на моторите – всичко вече е приключило. Картинката по-долу е съвсем условна, вероятно ще претърпи изменения в движение.

Както винаги тръгваме аз и Силвия с двете Ямахи – XJR1200 и FZ6. Преминаването през Турция и в двете посоки трябва да е максимално бързо по възможно най-кратък път. Като минимум трябва да опрем до Персийския залив и Каспийско море, минавайки през пустинята Дашт-е-Кавир и няколко по-важни града като Есфахан, Шираз, Язд, Бам… Общо 25 дни – малко са, и ще видим докъде ще стигнем.

</p><p>

Линк към спота: https://spotwalla.com/tripViewer.php…8553530decc654

На този линк ще тестваме една нова система за споделяне на пътешествия: http://beta.myadventure.bg/trips/11

Публикувано в Пътувания | Коментирайте

Прага

																						</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>		</p><p>

Публикувано в Пътувания, фотография | Коментирайте

Бесарабия 2014

Ще разкажа за едно пътуване през лятото на тази година по бесарабския край. От картата се вижда, че маршрутът минава през Карпатите отново, но за там писах миналата година. Тук ще говоря само за Молдова, Приднестровието и Украйна.

Част 1: Бесарабия 2014 – Молдова

Част 2: Бесарабия 2014 – Кишинев

Част 3: Бесарабия 2014 – Приднестровие

Част 4: Бесарабия 2014 – Молдова 2

Част 5: Бесарабия 2014 – Украйна, Болград

Публикувано в Пътувания | Етикети: , , , , , | Коментирайте